2012 II | Titade jalgpalli aeg hakkab läbi saama

Poseidoni 2012 II võistkond sai möödunud aastal esimese kogemuse mitmepäevasel turniiril ja piilub järgmiseks välismaa suunas. Võistlustel lapsi juhendanud Hendrik Toots leidis, et suur samm on edasi tehtud võistkonnana.

* * *

Mis on märksõnad, millega eelmist aastat kokku võiks võtta?
Esimene asi, mille tooks välja: olenemata aasta-alguse koroonavintsutustest tubli treeningutel osalemine ja sellest järgmise sammuna paljude jaoks ka esimene kogemus mitmepäevasel turniiril osalemisel. See oli väga positiivne üllatus, et enamus poisse osales mõlemal mitmepäevasel turniiril ehk Saaremaa Cupil ja Kääriku Cupil.

Teine märksõna oleks võistkondlike elementide tekkimine mängus.

Laste jaoks kahepäevane turniir on hoopis teistsugune kogemus. Kuidas sellega toime tuldi?
Väga hästi! Edastaksin klubi- ja treeneripoolsed tänusõnad lastevanematele, väga toredad inimhinged on üles kasvatatud. Nendega oli tore olla, nad olid väga iseseisvad. See oli suur üllatus. Nad tekitasid positiivses mõttes jamasid, mis tulenesid iseseisvusest – nad ei istunud toas nagu nukitsad. Tublid lapsed!

Lisaks tekkis lastel arusaam, eriti juba teisel korral, mida kahepäevane turniir tähendab. Ei ole see, et üks mäng korralikult ja teine juba mõtetega kojuminekul, vaid pingutada on vaja mitmel päeval järjest. See oli neile uus kogemus ja üllatavalt kenasti suudeti endast kahel päeval järjest maksimum anda. Saagiks positiivsed tulemused: üks B-finaali võit ehk viies koht ja üks neljas koht, kui penaltitega pronksimängu kaotasime.

Kuidas treenerina hindaksid laste pingutust võistlusolukorras? Kas konkurentsis teiste omavanustega mängiti tase välja?
Alati on elemente, mille kallal tööd teha. See on elementaarne. Aga oleme kenasti konkurentsis: me ei suuda veel panna vastu Eesti parimatele, aga mõned väga head tulemused tulid ka liigataseme võrra kõrgemal mängivate võistkondade vastu ja seda mitte ainult tulemust, vaid ka mängupilti silmas pidades. Oli täitsa jalgpalli moodi! Nad said aru, et on vaja pingutada.

Kes sellest võistkonnast aasta jooksul kõige suurema arenguhüppe on teinud?
Tooksin kindlasti välja Kristen Vilistuse, kes on väga suure sammu edasi teinud võistkonna osana. Individuaalselt on ta alati tubli olnud, aga nüüd on lisandunud võistkondliku mängu nägemine.

Kilingi-Nõmmest tooksin esile veel Johann Lindovi ja Jan-Henri Laidla, Uulust Rasmus Tilk, Mairon Mathias Merirand. Lauri Merivälja on samuti näidanud väga suurt arengut üldpildi nägemises. Nad kõik saavad aru, et kuuluvad võistkonda – nii-öelda titade jalgpall hakkab läbi saama, kus on fookuses ainult mina ja väljak.

Tegelikult tahaksin üldse kogu võistkonda esile tõsta. Nii meie tulemused Eesti meistrivõistluste mängudes kui ka muudel võistlustel olid positiivsed. Kõigi mängijate jaoks on selles vanuses hästi oluline, et nad korralikult trennis käiksid.

Vaatame edasi aastale 2022. Mis võiksid olla selle võistkonna eesmärgid uueks hooajaks?
Esimene eesmärk on kindlasti alustada sealt, kus me pooleli jäime. Loodetavasti ei teki erinevatest pausidest tagasiminekut. Kindlasti tahaksime, et ühistreeningutel osalemise osakaal oleks suurem ja ka need, kel kaugemalt tulla, leiaksid kord kuus selle võimaluse. See annab võistkondliku mängu tekkele palju juurde.

Ja väike eesmärk aastaks: kui olukord maailm lubab, siis tahaksime poisid panna proovile mõnel turniiril võõral maal. Nemad ei ole veel võõrsil käia saanud ja tahaksime näha, kuidas nad rahulikus rahvusvahelises keskkonnas toime tulevad. Need oleksid märksõnad. Ja muidugi soovin, et võistkonna lokaalsed treenerid jätkaksid head tööd. Minu õnn on sel aastal olnud tehtud tööd võistlustel tulemuseks vormistada.

Tahaksid sa mängijatele, lapsevanematele veel mingi sõnumi omaltpoolt saata?
Olge sama toetavad ja tublid edasi – nii vanemad kodudes kui lapsed treeningutel!

* * *

Ütleme aitäh ka toetajatele: Kodu Kuubis, Põhuplaat.ee, Hevo Tehnika, SportAeg, Presto bussid, Teamsport.ee, FIFAA, Fermid.ee, Nord Homes, 7element, AV Travel, Pärnu linn, Pärnumaa Spordiliit ja Eesti Jalgpalli Liit.

Tark mäng, tark klubi!

Arhiiv

Kategooriad