2014/15 | Võistkond, millist pole Poseidonis varem olnud

Poseidoni 2014/15 võistkond, mida juhendavad treenerid Joonas Einfeldt ja Marko Oja, näitas 2022. aastal potentsiaali jõuda väga kaugele. Võistkonna väljavaadetest rääkisime treener Joonasega.

* * *

Päris väikeste laste jaoks päris tõsine jalgpalliaasta. Mis olid selle võistkonna 2022. aasta märksõnad?
Väga kiire individuaalne areng ja väga kiire intensiivsuse tõus nii trennide kui ka mängude mõistes. Ja tõepoolest, kuigi väga suur osa on alles esimese-teise klassi lapsed, siis selle aastaga saadi aru, mida tähendab jalgpallitrennis ja -võistlustel käimine. Võiks öelda, et nad tegelesid jalgpalliga teadlikult, mitte lihtsalt huviharidusena.

Kas areng ja tulemused ületasid treenerite ootuseid? Mäletan, kuidas poistega alustades ei olnud esialgne hinnang väga optimistlik selle osas, et grupist võiks mõni uus Messi kasvada, aga võistkond on nüüdseks väga tubli kokku saanud.
Jah, kui Markoga augustis 2021 alustasime, siis tajusime, et tööd ootab palju ees. Tänu sellele, et nii võistkond kui ka lapsevanemad mõistsid väga kiiresti, et tööd on vaja edu saavutamiseks teha, siis kõige hullem lähtepunkt ei olnud.

Mis taset puudutab, siis sellel on kaks poolt. Ilmselt on see meie kõige ühtlasema tasemega võistkond üldse, mis Poseidonis olnud, aga teisalt ei ole seal ehk hetkel tõesti väga silmapaistvaid kujusid. Ühtse taseme saab kindlasti välja tuua. Siin me ei räägi kahest-kolmest mängijast, kelle ümber võistkonda ehitada, vaid võistkond ise ongi tervik.

Ilmselt tuleb mängijate kaitseks öelda, et selles vanuses ei ole neid kahte-kolme esiletõusvat mängijat, sest nende jaoks langesid koroonaviirusest tingitud pikad pausid just sellele perioodile, mis on baasoskuste arendamisel väga tähtis. Nüüd saavad nad need oskused natuke hiljem ja kümne aasta pärast ei mängi see enam mingit rolli, aga praegusel hetkel on seis selline.

Lisaksin, et nähes võistkondi Eestis ja ka välismaal, kui käisime turniiril Riias, on kõigil olukord sarnane. Oleme selle võistkonnaga natuke rohkem konkurentsis kui mõne eelnevaga, kuigi mänguliselt ei saaks öelda, et nad oleksid paremad.

Mainisid ka esimest välisturniiri Riias, poistele kindlasti väärt kogemus. Millised olid selle käigu õppetunnid treeneritele?
Õppetund oli see, et poisid saavad hämmastavalt hästi hakkama. Jalgpall on üks asi, aga kodust eemal olemine, välisriigis, hotellis … Nende vastutustunne oli üllatavalt tugev.

See on ka põhjus, miks näiteks aasta lõpus ei olnud enam mingit muretsemist, kui Haapsalus käisime. Teame, et välisturniirile või mitmepäevasele turniirile võib nendega minna küll. Eks esimesel korral on ikka väike kartus sees, sest tegelikult treener mängijat veel nii hästi ei tunne ega tea, kuidas ta muus keskkonnas reageerib.

On sul mängijatele või lapsevanematele mingisugune sõnum edastada?
On küll, nii uueks aastaks kui ka tulevasteks aastateks. Sõnum on sama, mille ütlesin välja ka lapsevanemate koosolekul.

Esiteks vältida heade tulemuste puhul eufooriat ja negatiivsete puhul masendust. Et lapsevanemad suudaksid hoida rahu – lastel käivad emotsioonid niikuinii üles-alla, seda ei ole vaja võimendada.

Teiseks tuleb lapsevanemal usaldada iseennast, usaldada treenerit, usaldada last. Kõik toimib. Kellelgi ei ole vaja pea peal seista või üle pingutada, kõik küsimused saab alati lapse või treeneriga läbi arutada. Näeme ka vanemate võistkondade pealt, et põhjust muretsemiseks ei ole.

* * *

Ütleme aitäh ka toetajatele: Kodu Kuubis, Põhuplaat.ee, Oskari Veod, Hevo Tehnika, Presto bussid, Teamsport.ee, FIFAA, Fermid.ee, Nord Homes, 7element, Saku Läte, Estonian Football Podcast, AV Travel, Pärnu linn, Pärnumaa Spordiliit, Raeküla Vanakooli Keskus ja Eesti Jalgpalli Liit.

Tark mäng, tark klubi!

Arhiiv

Kategooriad