2010 II | Tulemuste kiuste ühtsemaks

Treener Martin Kaskla viimane aasta 2010 II võistkonna juhendamisel kulus eelkõige suure väljakuga kohanemisele. Tulemustest tähtsamgi oli õppimine ja kasvamine.

* * *

Juba ilmunud hooaja kokkuvõtted: 2014/15; 2012

* * *

Mis on märksõnad, millega lõppenud aastale tagasi vaatad?
Keeruline kindlasti. Raske on midagi öelda … ütlen küll, et keeruline, aga otseselt lati alt läbi ei jooksnud. Seega tooksin välja ka kasvamise, raskuste ületamise. Eriti kevadel ei olnud poistel platsil lihtne. Ka tulemuste mõttes. Aga suutsime sügisel edasi panna ja lõpptulemusena kasvatas see satsi natuke rohkem kokku.

See oli esimene aasta “pärisjalgpalli”, kus väljakul 11 mängijat. Kui palju see rolli mängis?
Kõvasti. Väljaku suurusega harjumine võttis või tegelikult võtab siiamaani aega. Raske on, aga see on kõigile võrdselt raske. Ruumi tajumine on mängijatele alguses nii keeruline – püsitakse keskel koos, ei osata ääri laiali tõmmata. Sellega tegelesime treeningutel palju, et suurust ja ruumi mõista. Kui võrdlen kevadet ja sügist, siis areng on kindlasti toimunud. Aga see, et kevadel kõik mängud kaotasime, ei olnud kindlasti ainult sellest tingitud.

Mida see aasta õpetas?
(naerab) S*tt on tuleviku väetis! Kevad oli raske, aga raskustest läbi tulles ja tööd tehes võib kuskile jõuda. Ja kui vaadata, et nende tulemuste juures püsis punt koos, siis see näitab, et lapsed tahavad mängida ja veelkord mängida. Mingis mõttes see kinnitab, et tulemused ei ole alati primaarsed.

Kas keegi mängijatest tegi tänavuse aastaga silmapaistva sammu edasi?
Kaks nime tuleb. Kõik, kes trennides tegid, on füüsiliselt või vaimselt sammu edasi teinud, aga kahe mängija puhul on näha, et mingi suurem areng on toimunud.

Keith Kaljula, kes on võistkonnas suhteliselt asendamatu lüli ja kunagi alt ei vea. Tänavused mängud olid tal tõesti head ja mõned korrad on ta käinud abiks ka esimesel võistkonnal, kus hakkama saab. Keith tegi kindlasti sammu edasi. Ta ise ka väga tahab ja tean, et harjutab pidevalt. Nii saab areng toimuda. Ja teine oleks Mihkel Saarse, kes viskas pikkusesse ja läks palju sitkemaks. See on teda palju aidanud kiiruslikult ja tehniliselt. Seda on tore vaadata, ta on hakanud lapseeast välja kasvama.

Uuele aastale läheb võistkond juba uue treeneriga. Kas otsus oli puhtalt eraeluline või nägid-tundsid, et võistkonnal oleks vaja mingeid uusi mõtteid?
See on puhtalt eraeluline, otsus oma peas sai juba kevadel vastu võetud. Ma ei näinud, et otseselt oleks värsket verd vaja olnud, aga isiklikud asjad tingisid sellise otsuse. Teisalt värske veri ja mingi uus vaade kindlasti paha ei ole ja võib pigem hästi mõjuda.

Sooviksid mängijatele, lapsevanematele veel midagi öelda?
Mingeid asju olen juba ära saanud öelda … Võtmekoht on praegu treenerivahetus, aga seal on kõigil osapooltel vaja natuke üksteisele aega anda ja kannatlikku meelt hoida. Muutustega võib olla keeruline toime tulla, aga peab kohanema.

Ja siis tuleb jätkata samamoodi – lõppenud aasta näitas, et poistel mingi sisu on. Kui natuke rohkem jalgpalli mängida ja tööd teha, lähevad ka mängudes asjad paremaks. Ja edu, muidugi!

* * *

Ütleme aitäh ka toetajatele: Kodu Kuubis, Põhuplaat.ee, Oskari Veod, Hevo Tehnika, SW Energia, Presto bussid, Teamsport.ee, FIFAA, FYSIOwell stuudio, Fermid.ee, 7element, Saku Läte, Estonian Football Podcast, AV Travel, Pärnu linn, Pärnumaa Spordiliit, Raeküla Vanakooli Keskus ja Eesti Jalgpalli Liit.

Tark mäng, tark klubi!

Arhiiv

Kategooriad