2010 I | Asjad juhtuvad alati õigel ajal

Tabel ja tulemus ei räägi alati kogu tõde. Treener Martin Kuldmägi noored hoolealused liikusid sel aastal läbi raskuste tähtede poole.

* * *

Juba ilmunud hooaja kokkuvõtted: 2014/15; 2012; 2010 II

* * *

Milliste märksõnadega hooajale tagasi vaatad?
Kui nii küsid, siis konkreetne vastus oleks areng. Mängijate individuaalne areng, mis oli äärmiselt loogiline. Väga positiivne oli see, et mängijad, kes meil natukene teravamad-paremad, astusid märgatava sammu edasi, aga ka need, kes pole ehk nii esiplaanil olnud, arenesid samuti loogiliselt.

Igal mängijal oli sel hooajal keerulisi hetki ja perioode, kus asjad ei läinud, aga ütlen julgelt, et iga mängija on oma senise karjääri parimal tasemel. Loogiline areng läbi keeruliste etappide, mis selles puberteedieelses vanuses on tegelikult väga suur väljakutse.

Me ei räägi väga tihti mängijatest, eriti noormängijatest, konkreetselt. Aga sel aastal jääb silma Ken Eric Neutal – 18 mängu ja 25 väravat on statistika, mis rõõmustaksid igat mängijat igal tasemel. Mille arvelt on selline hüpe toimunud?
Lihtne küsimus, keeruline vastus. Kindlasti tegi mängija oma peas väga suure sammu edasi. Julgen väita, et eelmise aastavahetuse paiku oli temaga teatud distsiplinaarseid probleeme, mängija ei andnud endast treeningutel sada protsenti ja treenis üsna madala käiguga. Aga rääkisime sellest omavahel, isegi mees-mehega võtmes. Ta tegi sellest omad järeldused.

Tuleb ka lisada, et ta alustas hooaega tipuründajana ehk positsioonil, kus ta varem väga palju mänginud ei olnud. Varem oli ta rohkem äärel. Aga minulegi ootamatult hakkas ta palju väravaid lööma, mis näitab seda, et ta tegi meie vestlusest väga õiged järeldused. Nõrk mängija selliseid järeldusi ei teeks. Nõrk mängija murduks, kui treener ütleks talle midagi, mida ta ei taha kuulda. Ken Eric ei murdunud.

Teisalt ei ole midagi teha, kui vaatame väravate ja söötude vahekorda … kui sul on keskväljal sellise väljakunägemise ja puutega mängija nagu [Kennerth] Ööpik, siis on lihtne lüüa väravaid. Meie poolkaitsjad eesotsas Ööpikuga tegid väga hea hooaja, andsid ründajatele päris palju kandikul ette. Võistkond Ken Ericu taga oli väga hea. 25 väravat talle, aga tahaksin täitsa teada, kuidas jagunesid väravasöödud.

Võistkondlikult oli see esimene aasta suurt, 10+1 jalgpalli. Kuidas kohanemine õnnestus?
Siin võibolla kehtib idamaine elutarkus, et asjad juhtuvad alati õigel ajal. Mingil hetkel tundus, et arengukõver tuleb alla või seisab, aga aasta lõikes liikusime ikkagi edasi. Meil oli tõesti raskusi kohanemisega, osalt ka seetõttu, et II liiga algas tsoonipõhiselt. Seal olid mõned mängud natuke liiga rasked, mõned natuke liiga kerged. Minule andis see mängijatest kohati vale tagasiside, nagu ka neile endile. Seetõttu oli keeruline loogiliselt edasi minna, võrdseid mänge oli liiga vähe.

Suvi oli mingis mõttes keeruline periood, sest meistrivõistlustel läksid asjad tulemuste mõttes justkui hästi, aga väljakul ei paistnud asjad nii välja nagu oleksime tahtnud. Sügise poole see muutus. Tulemus oli hea, aga tulemuse taga oli oluliselt paranenud mängupilt võrreldes suve või kevadega.

Eelmisel aastal U13 vanuses lõpetasime Eestis 18 parema võistkonna seas, tänavu oli üldises pingereas täpselt sama 18. koht. Kas tunnetuslikult oleme Esiliiga tasemele lähemal kui aasta tagasi?
Mitte ainult tunnetuslikult, vaid käega katsutavalt. Eelmisel aastal oli koht hea, aga distants tippudest oli väga suur. Tänavu julgen öelda, et oleme kõvasti tasemes järele võtnud ja olen enam kui kindel, et sama jätkub järgmisel aastal. Kaugus Esiliigast on kindlasti vähenenud.

Tahaksid mängijatele, lastevanematele midagi öelda?
Lastevanemate osas on hea meel tõdeda, et kõik kolm aastat, mil olen selle võistkonna juures olnud, on vanemad olnud minu, klubi ja mängijate taga. Et see jätkub, on tänuväärne. Loodan väga, et saame nii edasi minna. Mängijatele … mängijatele ütleksin, et usalda iseennast, usalda oma kvaliteeti ja usalda mängijaid enda ümber. Kõik on väga hästi.

* * *

Ütleme aitäh ka toetajatele: Kodu Kuubis, Põhuplaat.ee, Oskari Veod, Hevo Tehnika, SW Energia, Presto bussid, Teamsport.ee, FIFAA, FYSIOwell stuudio, Fermid.ee, 7element, Saku Läte, Estonian Football Podcast, AV Travel, Pärnu linn, Pärnumaa Spordiliit, Raeküla Vanakooli Keskus ja Eesti Jalgpalli Liit.

Tark mäng, tark klubi!

Arhiiv

Kategooriad