2010 II | Õpetliku aasta järel läheb fookus tulemusele

Poseidoni 2010 II võistkonnale möödus aasta õppimise tähe all, astuti suur samm lastevutist suure jalgpalli poole. Vaatasime aastale tagasi koos treener Martin Kasklaga.

* * *

Milliste märksõnadega 2021. aastat meenutama jääd?
Hea küsimus! Harjumine kindlasti. Harjumine ja kohanemine uue olukorraga, kus sul on suvel sisuliselt igal nädalavahetusel mäng. Sinna juurde treeningud. Koormus kasvas. Lapsed pidid varasemast rohkem oma aega pühendama.

Lisaks kasvamine või õigemini kooskasvamine. Ka minu kui treeneri jaoks oli see esimene aasta, kus tegelesin sellise võistluspundiga, mis igal nädalavahetusel meistrivõistlustel mängib. Eks me koos kasvasime ja õppisime selles olukorras toime tulema. Õpetlik aasta oli. On palju asju, millest mingeid järeldusi saab teha.

Kohanemine, harjumine sinu kirjeldatud muutustega – see on noore mängija jaoks üks suuremaid hüppeid.
Eriti mängijate jaoks, kellest paljudele ei ole jalgpall võib-olla esmatähtis. Pigem nähakse seda kui lõbusat hobi, millega aega veeta, midagi sõpradega koos teha.

Kuidas lapsed selle suure sammuga toime tulid, kui võrdleksid oma hooajaeelset ootust tegelikkusega?
Võiks öelda, et minu ootused olid võib-olla kõrgemad. Et osalus ühistrennides ja mingitel võistlustel, eriti mitmepäevastel, oleks kõrgem. Trennid ja mitmepäevased üritused on mõeldud just selleks, et võistkonda kokku tuua. Et me ei läheks mängule nii, et 15 võõrast poissi saavad kokku, näevad üksteist esimest korda ja peavad hakkama ühise eesmärgi nimel väljakul toimetama. Nii oleks keeruline.

Aga objektiivselt tagasi vaadates ja arvestades asjaolu, et paljudel ei olegi jalgpall esmatähtis, saime liigahooaja väga soliidselt ära mängitud. Ei olnud kordagi liigamänguks võistkonna kokku saamisega probleeme. Seal käidi korralikult kohal ja pigem mõned mängijad, kes oleksid võinud saada, ei saanud alati oma võimalust. Liigaga tulime toime.

Kes sind mängijatest kõige rohkem üllatas või tegi kõige suurema arenguhüppe aasta jooksul?
Hea küsimus. Esimene nimi, mis ette lööb, on Ranar Viitmann. Ta oli esiteks ainus mängija, kes käis kohal kõigil liigamängudel ja kui hooaja alguses ma võib-olla ei teadnud, millises rollis tema tugevamad küljed esile võiksid tulla, siis hooaja teises pooles ja tema endaga arutades jõudsime selgusele. Ta tegi kaitses väga-väga häid mänge, tema rahulikkus ja hea tehniline pagas andsid võimaluse mängu üles ehitada ja vastaste rünnakuid takistada sel viisil, et palli ei tulnud kohe auti klaarida. Et temast sai kaitse tugitala, oli kindlasti veidi üllatav.

Lisaks tooksin esile Kent Raian Saarmase oma mängutahte ja sisemise põlemisega. Mingites olukordades ta oli võistkonna veduriks.

Millised võiksid olla selle võistkonna eesmärgid või sihid 2022. aastal? Mida sina treenerina tahaksid?
Üks selge eesmärk, mis sai kirja pandud ja välja öeldud, on paremad tulemused. Kuigi tulemused ei ole lastejalgpallis primaarsed, siis mingitest mängudest jäid sel hooajal punktid toomata. Need tuleks ära tuua.

Eriti kripeldavad mängud, kus me teisel poolajal lubasime vastasel võidu võtta, kuigi olime esimesel juhtinud. Näen, et me võiksime mingisuguseid mänge hakata enda kasuks kallutama, aga selle eeldus minu nägemuse järgi on ka see, et läbi regulaarsete trennide ja ühisürituste tõstame mängijate individuaalset võimekust. Paremad tulemused toovad positiivsemad emotsioonid. Neid ei olnud sel aastal päris nii palju, kui oleks tahtnud.

Tahaksid sa midagi öelda mängijatele, lapsevanematele?
Ütleksin aitäh – tegelikult tulime olukorraga lõppenud aastal toime. Loodan, et oleme uuel aastal grammi võrra järjepidevamad ja sihikindlamad, saavutamaks paremaid tulemusi ja seeläbi positiivsemaid emotsioone.

* * *

Ütleme aitäh ka toetajatele: Kodu Kuubis, Põhuplaat.ee, Hevo Tehnika, SportAeg, Presto bussid, Teamsport.ee, FIFAA, Fermid.ee, Nord Homes, 7element, AV Travel, Pärnu linn, Pärnumaa Spordiliit ja Eesti Jalgpalli Liit.

Tark mäng, tark klubi!

Arhiiv

Kategooriad